From the 3rd of February 2014 to 20th of August 2014 the NGO "Jaunatnes Čemodāns" realizes an International youth initiative project "Connected by rivers!" in the framework of the EU programme "Youth in Action". Teams from Latvia and Poland take part in it.

четверг, 16 октября 2014 г.

Projekta „Connected by rivers” semināra izvērtēšana


            Projekta „Connected by rivers” semināra, kurš ilga no 15.- 20.jūnijam, nobeigumā beidzamajā kopā būšanas dienā notika projekta izvērtēšana pēc piecu pirkstu principa, lūdzot katram no dalībniekiem apvilkt uz lapas savu roku, un katrā no pirkstiem ierakstot savu viedokli par seminārā pavadīto laiku pēc pieciem konkrētiem kritērijiem – man patika, vēlos norādīt uz, vēlētos uzlabot, lielākais ieguvums un nekad nebūtu domājis, ka... – tādejādi vienkāršā un interesantā veidā iegūstot informāciju par to, kāds tad īsti izdevās šis seminārs.
 
Semināra dalībniekiem visvairāk patika semināra nodarbības jeb tas kā pavadījām kopā laiku – uzdevumi uz loģiku, uzdevumi svaigā gaisā, nakts orientēšanās, upes tīrīšana un izbrauciens ar baidarkām, kas sniedza viņiem daudz neaizmirstamu emociju, un protams satriecošā atmosfēra, kas veidojās kopā pavadot laiku un ar vien vairāk saliedējot komandu, vēl ilgi palikšot dalībnieku atmiņās. Tomēr tāpat arī lielākā daļa dalībnieku atzīst, ka viņiem patika tieši mūsu kopējā komanda un cilvēki, kas veidoja šo draudzīgo kolektīvu, jo ikkatrs bijām maza daļiņa no kaut kā liela, un tikai kopējā vienotībā slēpās mūsu komandas spēks. Daļa dalībnieku uzsvēra, ka viņiem patika koamandas dzīvesvieta viesu mājās „Zaļā sala”- sakoptība, daba visapkārt, šalcošā upe, ēdināšana un satriecošā apkalpošana – tas viss padarīja semināra laiku labāku.
Semināra dalībnieki vēlējās norādīt uz to, ka šāda tipa semināros var daudz ko iemācīties un apgūt, iegūt daudz jaunas, pozitīvas pieredzes un noderīgu zināšanu, kas var lieti noderēt turpmākajās gaitās. Projekts dalibniekiem ir sniedzis daudz jaunu draugu, ar kuriem dalībnieki cer arī turpmāk uzturēt saikni. Semināra dalībnieki norādīja, ka semināra temats, kas saistīts ar dabu un upi, ir ļoti svarīgs un pat interesants, un uzdevumi grupās, lai palīdzētu upei, bija ļoti aizraujoši, tomēr, ik minūti kopā pavadot laiku, laiks paskrēja nemanāmi ātri un semināra piecas dienas likās par īsu. Daļa dalībnieku norādīja, ka mums viss izdevās un projekta mērķis ir izpildīts – upe ir iztīrīta, iegūtas jaunas zināšanas par upi, un, ja vien upe spētu runāt, viņa noteikti mums pateiktos! Tā arī dalībnieki norādīja, ka semināra norises vieta viesu mājas „Zaļā sala” ir lieliska vieta, un pats seminārs ir bijis pārsteigumu un emociju bagāts. Lai kādreiz abas komandas vēl reiz satiktos, daži dalībnieki norādīja, ka būtu nepieciešams uzrakstīt jaunu projektu, un domājams, ka saistībā ar dabu. Daži dalībnieki norādīja, ka šis bija jau kāda otrais vai pat trešais pieredzes apmaiņas seminārs, bet kādam vēl tikai pirmais, un atmiņas par laiku pavadīto te noteiktu būs tikai un vienīgi pozitīvas.
Lai arī tās ir lietas, kas nepakļaujas cilvēka gribai, dalībnieki seminārā vēlētos uzlabot tieši laikapstākļus, kas diemžēl nebija no tiem labākajiem – vēsais upes ūdens, lietus un vējs, kaut arī nebūt neizbojāja dalībnieku noskaņojumu, tomēr patraucēja pilnvērtīgi izbaudīt projekta gaitu. Tāpat gandrīz visi dalībnieki norādīja, ka vēlētos, lai semināra norises laiks būtu ilgāks, tā kā tādā gadījumā komandas spētu paveikt vairāk darbu, palīdzot gan upei, gan cenšoties iesaistīt sabiedrību, un piesaistot uzmanību upes tematikai un tās problēmām, kā arī pašai komandai ,ilgāk kopā pavadot laiku, būtu iespēja iepazīt vienam otru vēl vairāk. Bija arī dalībnieki, kuri vēlētos uzlabot dzīvošanas apstākļus viesu mājās, kur mēdza notikt nelielas tehniskas problēmas, kas spēja pabojāt dalībnieku noskaņojumu. Tika arī minēts, ka varētu uzlabot kā sagatavošanās darbus semināra gaitai, tā arī dalībniečvalstu skaitu, lai seminārs būtu vēl aizraujošāks.
Lielākā daļa dalībnieku uzsvēra, ka viņu lielākais semināra ieguvums ir vārdos neizsakāmā pieredze, kas noteikti noderēšot turpmāk dzīvē. Dalībniekiem bija iespēja iepazīt citu kultūru, valodu un iemācīties daudz jaunu svešvalodas vārdu, daudz ko novērot un mācīties vienam no otra, uzzinot daudz ko jaunu par upi, gūt jaunas iemaņas kā zināšanās par upi, tā arī par laivošanu pa to. Vairums dalībnieku norādīja, ka kopīgs darbs ar jaunajiem draugiem, un iespēja kopīgi darot darbus iepazīt vienam otru tuvāk, ļāva dalībniekiem kļūt atvērtākiem kā pret apkārtējo pasauli, tā arī pret sevi. Kādam projekta lielākais ieguvums bija darbs ar komandu, grupas saliedēšanu un organizēšanu, kas sniedza jaunas līdera iemaņas un prasmes.
Semināra dalībnieki atzina, ka nekad nebija domājuši, ka spēs tik labi un ātri atrast saikni un kopīgu valodu ar cilvēkiem, nerunājot kopīgā valodā, un dažkārt pat izmantojot ķermeņa valodu, lai izprastu vienam otru. Daļa dalībnieku atzina, ka nemaz nedomāja, ka spētu kādam semināra laikā mācīt angļu valodu, lai palīdzētu labāk kontaktēties ar pārējiem, vai arī reizē runāt trīs valodās un censties tulkot no svešvalodas apkārtējiem to, ko tie nesaprot, reizē esot gan atsaucīgiem, gan izpalīdzīgiem, tā arī pilnveidojot savas svešvalodu prasmes. Un visubeidzot, dalībnieki nekad nedomāja, ka upes temats, tā tīrīšana un uzkopšana var būt tik aizraujoša, tādejādi ieinteresējot daudzus pievērsties un izzināt daudz ko jaunu par upes tematu. 
 

Комментариев нет:

Отправить комментарий